Laten we eerst de cijfers eens uit de weg nemen. Want die doen duizelen. Hét sociale netwerk telt nu 1,65 miljard gebruikers, 210 miljoen ofte het equivalent van een hele Braziliaanse bevolking meer dan vorig jaar. 5,2 miljard dollar aan advertentie-inkomsten, 57 procent meer.De gemiddelde Facebookpagina is goed voor 3,32 dollar inkomsten per kwartaal, een derde meer dan de 2,50 dollar begin 2015. Nettowinst? Maal drie naar 1,51 miljard dollar. Mobiele advertenties: 82 procent van de inkomsten. En zeggen dat beleggers bij de beursgang in 2012 – toen krek hetzelfde percentage inkomsten uit het ouderwetse computerscherm vloeiden – twijfelden of Facebook wel een valabele mobiele strategie had.

Die twijfel had niet gehoefd. Want Facebook dat is Mark Zuckerberg. En aan een man die Facebook in twaalf jaar tijd uitbouwde tot het vijfde waardevolste bedrijf ter wereld twijfel je niet.En Zuckerberg controleert liefst 467,87 miljoen van die 548,64 miljoen B-aandelen, ofte dik 85 procent.Het ‘probleem’ voor Zuckerberg is dat de A-aandelen nog altijd stemrecht hebben. En hij kan die niet eindeloos gebruiken als pasmunt voor overnames – zoals die van de berichtendienst Whatsapp – zonder zijn stemrecht te zien verwateren. Vooral omdat Zuckerberg van plan is geleidelijk een belangrijk deel van zijn aandelen aan filantropie te schenken.

En dus wordt de lettersoep van Facebook à la Alphabet aangevuld met een C. Als de aandeelhouders op de jaarvergadering op 20 juni hun fiat geven, wordt het aandeel Facebook de facto in drie gesplitst. Elke houder van A- of B-aandelen krijgt twee nieuwe C-aandelen. En die zullen géén stemrecht hebben. Met andere woorden: zelfs al drukt Facebook tegen een Mario Draghi-tempo nieuwe aandelen, Zuckerberg blijft de enige man die er iets te zeggen heeft.