Een verrassende deal, maar hij houdt steek. Want – en dat moet je in deze risicovolle tijden fluisteren – NN heeft eigenlijk te véél kapitaal. Sinds begin dit jaar gelden in de Europese Unie uniforme kapitaaleisen voor verzekeraars, niet bijster begeesterend Solvency II genoemd.In essentie zetten toezichthouders het kapitaal van elke verzekeraar af tegen het minimumkapitaal dat nodig geacht wordt om het komende jaar een worstcasescenario door te spartelen. Hoe risicovoller de verzekeraar belegt, hoe hoger dat vereiste kapitaal is en hoe lager de solvabiliteitsratio.Bij NN beliep de ratio per 30 juni 252 procent. Anders gesteld: de kapitaalbuffer van de notoir conservatief geleide verzekeraar is met 14,5 miljard euro ruim 2,5 keer het vereiste minimum van 5,7 miljard. In de Lage Landen doet geen enkele verzekeraar beter (zie tabel). Daar kan dus een paar miljard af zonder dat toezichthouders moeilijk gaan doen.

Geld vinden voor de deal is geen probleem. De holding boven NN Group zag in het tweede kwartaal de bijna nulrentende berg cash aanzwellen tot 2,3 miljard, bijna het prijskaartje van Delta Lloyd dus. Vanuit de onderliggende verzekeraars incasseerde de holding 532 miljoen aan dividenden, dubbel zoveel als de 263 miljoen die NN zelf via de inkoop van eigen aandelen of het slotdividend naar de aandeelhouders liet vloeien.NN kan zich dus Delta Lloyd met de glimlach permitteren. Maar belangrijker is natuurlijk de vraag of de deal zinvol is. En daarop durven we ‘ja’ te zeggen. Met de rondslingerende cash en misschien wat goedkope schulden kan NN de rivaal opslokken zonder ook maar één nieuw aandeel te moeten uitgeven.

En dan is de rekensom snel gemaakt: ABN AMRO becijfert dat NN al snel jaarlijks voor 145 miljoen besparingen kan wringen uit Delta Lloyd, boven op de vrije kasstroom van 275 miljoen. En zo zou NN via Delta Lloyd zijn vrije kasstroom in één trek 37 procent verhogen, van 1,15 naar 1,57 miljard euro of 4,85 euro per aandeel. Een terugverdieneffect waar Guy Verhofstadt destijds alleen maar van kon dromen.De hamvraag is natuurlijk of NN Delta Lloyd zonder slag of stoot kan binnenhalen. Er is ten eerste de Taiwanese verzekeraar Fubon, die in maart in ruil voor een grotere machtspositie pas te elfder ure met de broodnodige kapitaalronde van Delta Lloyd instemde.Ten tweede zal de gemiddelde aandeelhouder ondanks de premie van 30 procent niet graag zijn stukken afstaan. Want met het bod van 5,30 euro in cash klikt NN voor het gros van de Delta Lloyd-aandeelhouders het verlies vast. Een substantieel verlies, aangezien het aandeel tot de zomer van 2015 boven 12 euro noteerde. Tenzij u John de Mol heet en begin dit jaar het lef had in bulk aandelen Delta Lloyd in te slaan.