Het Zweedse H&M koos afgelopen jaar al voor moslimmodel en modeblogger Mariah Idrissi, die een hoofddoek droeg in de ‘Close the Loop’-campagne. Ook Dolce & Gabbana hebben onlangs een speciale jurkenlijn voor de islamitische markt gelanceerd, genaamd Abaya Abaya. De collectie debuteerde op Style.com/Arabia en bestaat uit verschillende hijabs en abayas, voorzien van bloemenprints en polkadots.Een aantal retailers speelt vooral in op de trend rond de Ramadan en het Suikerfeest; zo bieden online winkels als Net-A-Porter een Ramadan Edit aan in de heilige maand. Vorig jaar kwamen Zara, Tommy Hilfiger en Oscar de la Renta al met ‘kuise collecties’, die precies samenvallen met de Ramadan. Ook het Spaanse merk Mango lanceerde afgelopen jaar een speciale Ramadan-collectie in alle Arabische landen waar de keten gevestigd is.

De speciale Ramadan-collectie bestond uit outfits voor ‘speciale avonden’, waaronder tops met rijke strassteen versieringen, palazzobroeken en tuinbroeken. Mango liet weten al meer dan tien jaar in te spelen op de Arabische markt met ontwerpen voor iedere dag. In 2014 bracht DKNY al een Ramadan-collectie op de markt, bestaande uit maxirokken, jurken en een jumpsuit.Chanel koos eveneens vorig jaar al voor Dubai als locatie voor de presentatie van de Cruise Collection 2015. Die collectie was overigens niet specifiek gericht op de Arabische wereld, maar het merk wilde wel aansluiten bij de behoefte van islamistische klanten over de hele wereld.

In de kijker: Hans Boodt. Deze Nederlandse leverancier en producent van etalagepoppen met hoofdkwartier in Zwijndrecht werd opgericht in 2002. De honderden verschillende figuren worden niet alleen in het Nederlandse retaillandschap gebruikt. Hans Boodt levert aan ketens als Hünkemoller, Replay, River Island en Pimkie, en aan warenhuizen als KaDeWe, Hudson’s Bay en Peek & Cloppenburg. Tijd voor een overzicht van bijzondere poppen, etalages en recente samenwerkingen.’Because of wood’ etalage van het Franse modemerk Maje met Fabric mannequins bij het Londense warenhuis Selfridges.