Lelystad – Zaterdag 21 mei staat de zesde editie van het succesvolle Angry Goose Dubstep in De Advocaat in Lelystad op het programma en bestaat de muziekformatie Angry Goose Music alweer een jaar. Maar wat weten we eigenlijk van Angry Goose? Tijd om daar achter te komen!Door Peter Bos Als je bij Google Angry Goose intikt, is de hele eerste pagina gevuld met de muziekformatie. Videoclips, verwijzingen naar websites en reminders voor feesten. Een knappe prestatie van een jonge organisatie, die daarvoor vast veel geld heeft moeten neerleggen. Of niet? ‘Nee’, zegt Clemens Riepma lachend. ‘Het gaat erom dat je je muziek goed aangeeft. De juiste naam, een goede beschrijving. Zo kan je doelgroep je ook makkelijk vinden. En de hoeveel clicks helpt natuurlijk ook.’ Clémens is als manager van Angry Goose verantwoordelijk voor de organisatie van de feesten. En dat is inclusief de promotie, waarbij goed op de kosten wordt gelet. ‘Omdat wij een jonge organisatie zijn moeten we de kosten laag houden, dus promotie gaat uitsluitend via social media. En dan moeten we de kwaliteit van de muziek natuurlijk niet vergeten. Het product moet goed zijn, anders heeft uitgebreide promotie ook geen nut. De producers zijn zelf heel erg perfectionistisch, wat leidt tot een goed product.’ Clémens weet waar hij over praat en het lijkt dan ook geen toeval dat de promotie prima verloopt, het leidt per feest tot gemiddeld 200 bezoekers.

Dat is een prima gemiddelde voor een feest in Lelystad. Maar hoe is Angry Goose eigenlijk ontstaan? ‘Op een avond waar ik zelf niet bij was, waren de mc’s/producers van Angry Goose EvertMayn en Witold Kush met twee vrienden bezig met muziek. Een van de vrienden kwam toen met de naam. De muziek was er toen nog niet en het project kwam niet echt van de grond, tot ik erbij kwam als manager. Op Artifest 2009 was dubstep nog helemaal niet bekend, tot het optreden van onze toenmalige dj Boeboe. De menigte ging helemaal los, daar was het begonnen. Toen merkte we dat het werkte, dus we zijn via Hyves onze muziek gaan promoten. Dat ging samen met designs. Eigen muziek was er toen nog niet, het is begonnen met remixes. Met een kleine clip erbij hebben we afgewacht hoe de reactie was. In het begin pakte vooral het buitenland het op.Veel bezoekers uit Canada en Polen luisterden naar de mixes, gaven hele goede reacties en dat was voor ons een motivatie om het uit te breiden.’ Met de ervaring van het feesten organiseren in de hiphop in Lelystad besloot de formatie om dit ook in de dubstep te gaan doen. ‘Als je nog onbekend bent en niet geboekt wordt, dan moet je het zelf maar organiseren en jezelf boeken. En dat hebben we onder dezelfde naam gedaan, om naamsbekendheid te creëren. In december 2009 hebben we Angry Goose vorm gegeven als formatie en ben ik met voorstellen aan de slag gegaan, wat resulteerde in het eerste feest in mei 2010 in de Blue Monkey. Op dezelfde dag kwam het eerste album uit, Angry Goose volume 1. Op dit album staan uitsluitend eigen producties.’

Angry Goose bestaat nu een jaar. En in dat jaar is dubstep in heel Nederland ook heel erg gegroeid. Helpt dat als je een feest organiseert? ‘Ja en nee. Dubstep wordt bekender, meer mensen vinden dubstep vet. Mensen leren dubstep dus ook kennen zonder ons. En dus komen er meer mensen naar ons feest. Maar aan de andere kant helpt het ook niet altijd, als er bijvoorbeeld in een andere stad op dezelfde avond een feest wordt georganiseerd. Zo zijn er vaak feesten in Amsterdam die wat duurder zijn, met grotere namen. En dan wordt er een Angry Goose feest overgeslagen.’ Toch blijft er een harde kern elk feest bezoeken en mogen we spreken van een succes. Toch? ‘Ja, eigenlijk wel meerdere successen. Bij de eerste editie hadden we geen budget, alle dj’s draaiden gratis. Omdat veel mensen het over ons feest hadden kregen we wel het idee dat het druk zou worden. En dat was ook zo, meer dan tweehonderd bezoekers! Hierna kregen we een uitnodiging voor een feest in Sittard. Ruim vierhonderd bezoekers zagen ons het feest daar openen.