Aangezien de internationale expansie van Franzel Amsterdam op dit moment het belangrijkst is, ontbreekt het merk dit jaar tijdens de Fashion Week in thuisstad Amsterdam. “Ik heb voor het eerst op Amsterdam Fashion Week geshowd in 2012, en dat was geweldig. Het was spannend en nieuw, en je werkt dan met een team van ongeveer 25 man die alles in goede banen leiden,” blikt Franzel terug. Maar het buitenland lonkt, en dat is op dit moment belangrijker. “Ik heb lang getwijfeld, maar ik heb het gevoel dat mode in Nederland niet wordt gewaardeerd door de consument.

De ontwerper hoopt zijn label de komende jaren vooral in Europa uit te breiden, omdat hij denkt dat hier het meeste potentieel is voor het merk. “Als je naar de Aziatische markt kijk, zie je dat ze daar vooral kijken naar de historie van Europese merken. In China bestaan bijvoorbeeld honderd merken die allemaal hetzelfde logo hebben, terwijl in Europa achter elk logo een mooi verhaal zit.” Al betekent dit niet dat hij uitsluitend naar Europa kijkt: “Ik heb over Korea ook veel goede dingen gehoord, en hetzelfde geldt voor Hong Kong en Japan.” Franzel staat daarnaast ook open voor de verkoop bij exclusieve buitenlandse warenhuizen, omdat de grote inkoopcapaciteit van zulke bedrijven volgens Franzel kansen biedt om zijn collectie te vergroten. Op dit moment omvat de collectie ongeveer twintig items, waaronder jassen, broeken en shirts. Maar als het aan de ontwerper ligt, verandert dit in de toekomst: “Ik zou uiteindelijk graag naar een collectie van 100 of 150 items willen gaan, zodat je niet één broek hebt maar wel twintig modellen.”

Je investeert veel, maar als mensen niet komen kijken haal je dat er niet uit,” aldus Franzel. Hoe de ontwerper dit verklaart? “Nederland is een land van korte trends. Nederlanders willen er net zo uitzien als anderen, dus ze zijn niet geïnteresseerd in modeshows waar de nieuwste trends en ontwikkelingen te zien zijn.” Als voorbeeld noemt Franzel de mantels die hij ontwerpt: “Ik vind klassieke mantels zelf heel mooi, maar in Nederland slaat dat niet aan. Men draagt liever allemaal een parka van Moncler of Canada Goose.” Dat hij in de afgelopen jaren is blijven showen op Amsterdam Fashion Week is volgens de ontwerper nodig geweest om een klantenbestand op te bouwen. “Maar nu is het wel even genoeg geweest.”