Marks & Spencer trekt zich terug uit Nederland

Als onderdeel van  wil M&S zich juist meer gaan richten op bestaande joint ventures en franchise samenwerkingen, die vorig jaar een winst van 87,3 miljoen pond (98 miljoen euro) genereerden. De keten telt momenteel 267 franchisewinkels in 34 markten wereldwijd, evenals joint ventures in Griekenland in India. Online is M&S in 21 landen aanwezig met eigen websites en via marktplaatsen als Zalando en Myntra.

Ook in thuisland Groot-Brittannië wordt het aantal filialen teruggebracht. Het warenhuis wil in totaal 60 winkels minder, waarvan er 30 daadwerkelijk worden gesloten. De andere 30 worden getransformeerd tot Simply Food winkels. Als onderdeel van de turnaround, laat CEO Steve Rowe weten van plan te zijn nog 200 nieuwe Simply Food winkels te openen. In Groot-Brittannië telt M&S momenteel 300 full-range filialen en bijna 600 Simply Food vestigingen. “In de toekomst zullen we meer inspirerende winkels hebben op plaatsen waar klanten willen winkelen, die ons groeiend digitaal aanbod compleet maken,” aldus Rowe.

De winkelsluitingen werden tegelijkertijd met de eerste halfjaarresultaten van M&S bekendgemaakt. De omzet uit kledingverkopen daalde in het halfjaar tot en met september met 5,9 procent. De omzet in Simply Food winkels daalde met 0,9 procent. De winst voor belastingen daalde met 88 procent naar 25,1 miljoen pond (28,2 miljoen euro), deels te wijten aan hogere pensioenlasten. “M&S leverde weer pijnlijk zwakke cijfers, waar het slachtoffer werd van het ongebruikelijke warme weer dat de omzetgroei uitdunde,” zegt Chairman of Retail Economics Stephen Robertson in reactie op de resultaten.Het is niet de eerste keer dat M&S uit Nederland vertrekt. Ruim vijftien jaar geleden had de warenhuisketen al een vestiging aan de Amsterdamse Kalverstraat, maar sloot die in 2001. In 2013 keerde het bedrijf terug naar Nederland. Ook in België was M&S tot vijftien jaar geleden aanwezig, maar ook daar werden destijds alle vestigingen gesloten. Twee jaar geleden opende M&S er weer een vestiging. Wanneer de filialen precies worden gesloten, is nog niet bekend.