Aramco. ’s Werelds grootste oliemaatschappij uit Saudi-Arabië is meteen ook ’s werelds meest discrete en ondoorzichtige onderneming. Maar binnenkort willen de Saudi’s een tipje van de sluier lichten. Het kroonjuweel van het Huis van Saud maakt zich immers op voor een beursgang.Het hoeft niet te verwonderen dat zakenbankiers zich vandaag in horden naar de oliestaat reppen in de hoop een flinter van het oliemanna mee naar huis te kunnen slepen. Met een oliepotentieel van zo’n 260 miljard vaten, 16 procent van het wereldtotaal en ruim tien keer de reserves van ExxonMobil, zit de onderneming op de grootste olievoorraad ter wereld. Tel daarbij de gasvoorraden en je komt op 300 miljard vaten.

In een interview met The Economist kondigde kroonprins Mohammed bin-Salman aan dat de oliestaat met het idee speelt om een deeltje van Aramco, ’s lands nationale oliemaatschappij, naar de beurs te brengen. Om welke activiteiten het gaat, is vandaag nog niet bekend. Mogelijk zijn enkel de raffinage- en verwerkingsactiviteiten betrokken. Ook de optie om aandelen van de moederholding naar de beurs te brengen, wordt bekeken.Een waarde kleven op dat potentieel is schier onmogelijk. Analisten nemen een bedrag van 10.000 miljard dollar in de mond. Zelfs als de beursgang beperkt blijft tot de raffinage-activiteiten, gewaardeerd tussen 100 en 500 miljard dollar, dreigt de beurs van Saudi-Arabië (totale beurswaarde 300 miljard dollar) een kwantumsprong te nemen.

De vraag rijst waarom de Saudi’s uitgerekend nu met hun beursplannen uitpakken. De olieprijs tikte deze week een nieuw dieptepunt aan van 30 dollar per vat. De crux is dat de oliesjeiks de bepalende factor zijn voor die olieprijs. Met 10,2 miljoen vaten per dag pompen de Saudi’s meer ruwe olie op dan wie ook en bepalen ze de facto de olieprijs. Die strategie is erop gericht de concurrentie uit de markt te spelen, maar ze is een tweesnijdend zwaard. De lagere olieprijs zet immers de Saudische overheidsfinanciën onder druk. Een beursgang kan helpen om het gat in de begroting te dichten.