Om de paar maanden reist de Rekenmeester naar het door Stéphane Beel ontworpen hoofdkantoor van de modegroep R&S Retail in Mechelen, om CEO Dieter Penninckx te interviewen over weer een nieuwe overname. Penninckx begon in 2004 met Fred & Ginger. Al snel volgden ketens als CKS, Claudia Sträter en Expresso. Onlangs nam hij nog Brantano en het Nederlandse Miss Etam over.In het winkellandschap veroorzaakte Penninckx heel wat beweging, maar op de beurs creëerde hij minder deining. Het aandeel van zijn bedrijf was tot deze maand haast onzichtbaar op de Vrije Markt van de Brusselse beurs. Sinds kort noteert het op de eerste markt van de Amsterdamse beurs.Penninckx probeert voordeel te halen uit de penibele situatie waarin het winkellandschap zich de jongste jaren bevindt als gevolg van de economische crisis en de opkomst van e-commerce. De ene na de andere keten – Eram, MS Mode, Charles Vögele – komt in moeilijkheden. Maar daardoor vallen er koopjes te doen.Ketens als Brantano en Miss Etam presteerden slecht bij de overname. Miss Etam zit tegenwoordig in rustig vaarwater, maar bij Brantano is er nog heel wat werk. Penninckx investeert 50 miljoen euro in de vernieuwing van 100 winkels.

De ambitieuze winstdoelstelling halen wordt een huzarenstukje. Penninckx wil de winst opkrikken dankzij schaalvoordelen. Doordat hij zoveel ketens onder zijn hoede heeft, kan hij betere voorwaarden verkrijgen bij leveranciers. Tegelijk spreidt hij ook risico: als de ene keten slecht presteert, kan het verlies worden opgehaald door de andere. Bovendien maakt hij gebruik van big data om processen efficiënter te laten verlopen.In de komende jaren wil hij de kosten voort laten dalen door het hoofdkantoor van Brantano op te doeken en onder te brengen in het Mechelse R&S-hoofdkantoor, waardoor 30 jobs verdwijnen. De logistiek kan efficiënter worden door de sterke knowhow van Miss Etam, dat meer dan 20 procent van zijn omzet online boekt.

Intussen houdt Penninckx de ogen open voor overnames in Duitsland, Frankrijk en Spanje. Hij moet opletten dat hij niet te vraatzuchtig is. Maar Penninckx toonde zich al kritisch. Zo bedankte hij voor een overname van MS Mode.De Oost-Vlaamse luierfabrikant Ontex worstelt al met een aantal zwak presterende valuta in zijn activiteitenportefeuille. En daar komt – met dank aan Trump – nu de Mexicaanse peso bovenop.Fijn, even wat Trump-vrij nieuws tussendoor. Dat was het eerste wat door onze gedachten ging toen we om 7 uur het kwartaalrapport van Ontex voor de kiezen kregen. Yeah, right.Blijkt The Donald dwars over het groeipad van Ontex te staan. Net op het ogenblik dat de luierfabrikant zijn rapport publiceerde, ging de Mexicaanse peso in vrije val. 1 euro leverde na de verkiezing van Trump 23 peso op, tegenover 20 peso toen de Europeanen dromend van president Hillary Clinton gingen slapen.