De vastgoeddienstverlener ziet verschillende trends in het retaillandschap in de Benelux. “In de gehele Benelux is te zien dat de combinatie tussen ‘fysiek’ en ‘online’ winkelen een grote impact heeft op het winkellandschap. Door deze trend passen retailers hun strategie aan en worden zogenaamde ‘phygital’ winkels, waarin online en fysiek naadloos op elkaar aansluit, steeds belangrijker,” aldus JJL. Als voorbeeld gelden Amazon en Coolblue, die naast hun webwinkels ook fysieke winkels openen, en de uitbreidingen van JD Sports, Topshop en TK Maxx.

Ook het luxe segment ontwikkelt zich steeds verder en ook in dit segment is de invloed van online winkelen voelbaar. JJL: “Het aantal luxury flagshipstores dat de afgelopen 24 maanden is geopend reflecteert het welzijn van het luxe segment in de Benelux, denk hierbij aan Natan op de P.C. Hooftstraat en Dolce & Gabbana en Fabiana Filippi welke beide een flagshipstore gaan openen in Brussel.” Ook zien de onderzoekers een groei in flagshipstores bij grote bekende merken zoals H&M en Zara, die hun flagshipstores steeds meer uitbreiden in A1 winkelgebieden.

Chris van Kaam, head of retail bij JLL Nederland legt uit: “Al enkele jaren zien we in het Nederlandse winkellandschap dat slechts een relatief klein deel van de winkelsteden een positieve huurprijsontwikkeling toont. Echter, binnen het luxe en mainstream segment, dat in steeds grotere mate het A1 winkelgebied in de grote steden opzoekt, zal de al lage leegstand naar verwachting verder dalen en zullen de huurprijzen in deze segmenten juist stijgen. Toch weerhoudt dit retailers er niet van om zich te vestigen op A1 winkellocaties, omdat juist de fysieke winkel op de juiste locatie succesvol is.”