Ik wilde wel aan boord komen bij Fashion Week, maar dan wilde ik wel de creatieve eindverantwoording hebben,” zegt Ruisch, die grote vraagtekens had bij het gebrek aan creatieve leiding sinds het vertrek van voorganger Carlo Wijnands. Ze heeft zich voor drie edities aan Amsterdam Fashion Week verbonden. “Ik heb ook zeker drie fashionweeks nodig om de visie en strategie te ontplooien.” Daarbij zijn ook de plannen om te verhuizen naar een andere stad gesneuveld. “Amsterdam is de enige optie voor zo’n platform. Het was voor mij een voorwaarde om aan boord te komen,” licht Ruisch toe. “De komende drie edities is fashionweek in Amsterdam.”

Er was teveel versnippering, te weinig focus, er miste thematiek en een doelstelling. Daarom was er een nieuwe strategie nodig,” vertelt de nieuwe creatief directeur. Het imago van de Amsterdam Fashion Week moet op peil komen, stelt ze. “Het belangrijkste is dat we modeprofessionals weer interesseren voor de Amsterdam Fashion Week. Het platform werd naar mijn idee niet ten volle benut, terwijl het een waanzinnig mooi platform is,” zegt Ruisch. Daarbij moet er ook een breder draagvlak komen. “Ik wil het platform verleggen en breder trekken.”

De openingsavond en slotavond zijn voor Ruisch het belangrijkste in de nieuwe visie. “Ik was verbaasd dat er nooit eerder overzichtshows te zien waren op de catwalk. Het wordt wel in musea gedaan, maar dat is altijd expositioneel. Nooit eerder was er een overview op de catwalk, en nooit eerder werden er zoveel ontwerpers samengebracht. Ja, Frans Molenaar deed het individueel, maar nooit samen met andere ontwerpers.” Vervolgend: “Ik geloof in overzichtsshows, ik vind het ook interessant. Het is goed voor partijen om van hun eilandjes af te komen en samen een synergie te creëren.” Ook de andere catwalkshows staan in het teken van samenbrengen. Op gebied van lingerie bijvoorbeeld. Daar gebeurt er veel; dat is een tak van de mode waar in Nederland het meest in wordt omgezet, wijst Ruisch. “Dus dat moeten we ook hebben. Nu brengen we het samen als contrast in een duo-show; we clusteren commerciële merken met high end.” Ze wil dat in de komende edities nog veel meer gaan doen vertelt ze. “Labels samen programmeren zorgt ervoor dat je ook gericht de juiste pers kunt uitnodigen.”