Manchester by the Sea’ al gezien? Indien niet, rep u naar de bioscoop. Prachtprent. Regisseur Kenneth Lonergan doet een Hitchcockje en duikt op in één scène. ‘Nice parenting’, bijt hij hoofdrolspeler Casey Affleck toe als die luid met zijn tienerneef aan het ruziën is.De sneer komt extra aan omdat Lonergan niet zomaar een parka draagt, maar een Canada Goose. Vol eendendons en met afneembare kraag in coyotebont. Het merk wordt in The New Yorker omschreven zoals alleen The New Yorker dat kan: ‘Een Canada Goose-parka zegt: ‘Ik heb geld verdiend. En nu spendeer ik dat geld. En hier sta ik dan lekker warmer dan jij te wezen.’’Om met het blauwe poolcirkellogo te pronken moet je inderdaad in de buidel tasten. In de betere boetiek mag je blij zijn dat je wisselgeld overhoudt van 1.000 euro. Het aandeel dat eerstdaags op Wall Street noteert, zal iets democratischer geprijsd zijn. Democratischer, maar niet goedkoper.

Volgens het persbureau Bloomberg zal Canada Goose bij zijn beursgang een waardering van 2 miljard Amerikaanse dollar opgeplakt krijgen. Kassakassa voor eigenaar Bain Capital. U weet wel, die snoodaards die straks kleine Belgische beleggers de kans ontnemen om in de lokale parel Resilux te investeren.Toen Bain eind 2013 – niet echt een ver verleden dus – instapte, was Canada Goose zo’n 250 miljoen waard. In goed drie jaar is het zowat vertienvoudigd dus.Het groeipad van de parka’s onder Bain is even indrukwekkend, leert het prospectus dat de Canadezen bij de beurswaakhond SEC indienden. Over het boekjaar tot 31 maart lag de omzet op 291 miljoen Canadese dollar, een verdubbeling in twee jaar.

Dat zet een hefboom naarmate je de resultatenrekening afdaalt: brutowinst maal drie, bedrijfswinst maal vier, nettowinst maal negen. Over de eerste negen maanden van het lopende boekjaar ging de omzet nog eens 42 procent hogerDe reden is dubbel. Ten eerste speelt Canada Goose bijzonder goed in op het feit dat outdoorkleding via de catwalk Main Street verovert. De helrode parka die Canada Goose samen met het retehippe Parijse huis Vêtements ontwikkelde, is via Rihannauitgegroeid tot hét hebbeding in New York.