Maar de impact mag niet overdreven worden. De sectorfederatie Febiac, soms ietwat oneerbiedig bestempeld als de lobbyarm van D’Ieteren, heeft zich de voorbije jaren al positief uitgelaten over een mobiliteitsbudget. Dan zal het wel meevallen, zeker?Over bedrijfswagens doen veel mythes de ronde, vooral over de aantallen die rijden op de Belgische wegen. Bedrijfswagens zijn weliswaar goed voor bijna de helft (49%) van de nieuw ingeschreven voertuigen. Maar niet al die professionele voertuigen zijn salariswagens. Die zijn ruwweg goed voor zo’n 100.000 bestellingen per jaar.De camionette van de technici van Belgacom en Eandis of van de loodgieter uit het dorp zal niet verdwijnen door de invoering van een mobiliteitsbudget.

En ook de verkopers die dagelijks de baan op moeten, zullen met een wagen van de firma blijven rijden. En een deel van de werknemers die een salariswagen opgeven voor extra loon zal misschien zelf toch een – weliswaar goedkopere – auto kopen.De Rekenmeester ziet wel problemen bij de concessies die D’Ieteren in eigen handen heeft. De invoerder nam de voorbije jaren aan de lopende band onafhankelijke VW- en Audi-dealers over, van Beerens, Joly, Claesens tot ACM. De rode draad in de overnamerace is de as Brussel-Mechelen-Antwerpen, waarlangs veel hoofdzetels van grote bedrijven staan.D’Ieteren richtte zich op die regio om de grootste lucratieve bedrijfsvloten volledig in eigen handen te krijgen. De weerslag van het mobiliteitsbudget zal dan vooral wegen op de rendabiliteit van die eigen D’Ieteren-dealers, die veel afhankelijker zijn van salariswagens dan een landelijke dealer.

De kwartaalcijfers van de Franse energiereus Engie werden door Engie-CEO Isabelle Kocher als veerkrachtig omschreven. Dat is te begrijpen als: het gaat zeer slecht, maar in die moeilijke omstandigheden hebben we het toch redelijk goed gedaan.De omzet (-11%), het operationeel resultaat (ebitda, -5%) en de cashflow (-8%) boerden achteruit, maar het courante operationele resultaat ging licht vooruit (+1%).Maar de markt was niet onder de indruk van die veerkracht, onder meer omdat Kocher de verwachtingen wat verlaagde. In plaats van de langverwachte sprong naar boven werd het aandeel nog meer naar beneden gedrukt, tot een nieuw historisch dieptepunt van minder dan 12 euro.