Openingsavond Amsterdam Fashion Week: “Er is een duidelijk signatuur nodig”

REPORTAGE Na een aantal edities zonder creatief directeur moest het roer om bij Amsterdam Fashion Week. Met nieuw creatief directeur Iris Ruisch kwam er een nieuwe visie en strategie, die de modeprofessionals weer naar de shows trekt en van de modeweek weer een breed platform maakt. Mercedes-Benz Fashion Week Amsterdam trapte het catwalkprogramma af met twee bijzondere openingsshows: een ode aan ’Dutch Heritage’ en een overzicht van ’Couture & Crafts’.

Op de tonen van de Starwars-theme song start de eerste catwalkshow ‘Dutch Heritage’, die een ode brengt aan Nederlandse mode van 1960 tot 2016. Zowel grote modenamen als nieuw Nederlands talent tonen hun ontwerpen, waarbij iedere ontwerper drie creaties aanleverde. Zo waren er looks te bewonderen van Mac & Maggie, Puck & Hans, Monique van Heist, Mattijs (van Bergen, red.), Aziz Bekkaoui, Spijkers en Spijkers, Humanoid, Laundry Industry, Avelon, Bas Kosters, Gletcher, Marcha Huskes, Oscar & Suleyman en Tony Cohen. Om van deze bonte verzameling een geheel te maken, is stylist Ruud van der Peijl aangetrokken; hij voorzag de modellen van fel gekleurde pruiken en make-up en een masker van transparant plastic, waarmee hij een lijn trok in de presentatie. Ook waren er mannen in vrouwenmode, die met veel attitude de catwalk over lopen. Bij een aantal ontwerpen werkt de styling goed, bij anderen werkt het minder. De historische context was niet voor iedereen duidelijk.

Het publiek heeft zichtbaar plezier als iconische stukken zoals die van Bas Kosters, Mattijs en Spijkers & Spijkers de catwalk sieren, net als de ontwerpers zelf, die frontrow zitten. Maar ook de muziek zorgt voor een vrolijke noot; van Madonna’s Vogue tot cover van Britney Spears’ ‘Oops I did it again’. Bij de finale maken de modellen er een feestje van, en dansen ze op de catwalk, het publiek uitnodigend om mee te doen. Bij de eerste show ‘Dutch Heritage’ valt het meteen op dat er weinig bekende Nederlanders en bloggers in de zaal zitten. Er worden minder selfies gemaakt, en de cameraploegen lijken ook minder aanwezig. Veel bekende modeprofessionals daarentegen; van hoofdredacteuren van de modebladen tot directeuren van de mode-opleidingen. Daarnaast zijn ook bijna alle mode-ontwerpers die hun ontwerpen op de catwalk voorbij zien komen aanwezig, van Aziz Bekkaoui tot Bas Kosters en Mattijs van Bergen.