Daarom volgt in de jaren ’20 het eendelige badpak. Na de Tweede Wereldoorlog sluit het badpak al meer aan op het lichaam en krijgt de rug een lagere uitsnijding. Tweka verruilt wollen tricot voor lastex, een vrij dik maar elastisch materiaal. In 1946 wordt de bikini uitgevonden: de buik mag plotseling gezien worden. Al wordt het eerste exemplaar nog als shockerend beschouwd en blijkt het niet makkelijk om een model te vinden die bereid is het kledingstuk te showen. Uiteindelijk gaat Micheline Bernardini, naaktdanseres bij het Casino de Paris, ermee op de foto. Pas tien jaar later wordt de bikini onder invloed van Amerika echt een mode-item.

In de jaren ’60 draait het om volle borsten en smalle tailles: korsetten en baleinen doen hun intrede. Tweka haakt hierop in en brengt A-lijn badpakken op de markt met puntige cups. In de jaren ’70 is bruin worden de norm: de monokini en strapless badpak zien het licht. Ook topless zonnebaden is algemeen geaccepteerd. Quinty Trustfull: “We herinneren ons allemaal nog wel de uierzalf waarmee je jezelf insmeerde om het bruiningsproces te versnellen, om vervolgens uren in de zon te gaan liggen bakken. Gelukkig zijn we nu wel wijzer.”Naast de ontwikkeling van badmode vertelt de modeshow het verhaal van een typisch Nederlandse onderneming. Het bedrijf wordt in 1916 opgericht door Jacques de Heer in het Brabantse Geldrop. Aanvankelijk richt de Geldropsche Tricotfabriek zich uitsluitend op ondergoed, later ook op sportkleding.

De naam Tweka (twee K´s: Kwaliteit en Kleur) werd in 1931 ingevoerd. Het bedrijf floreert en exporteert onder andere naar België, Indonesië, Duitsland en de Scandinavische landen. In de jaren ‘50 specialiseert Tweka zich verder in badkleding en krijgen de collecties steeds meer de modefactor. Na een aantal fusies in de jaren ‘80 en ‘90 wordt de fabriek in 1982 overgeplaatst naar Nuenen. In 1997 is Tweka overgenomen door de Nederlandse lingeriefabrikant Ten Cate en onder de naam Van Heek-Tweka is het bedrijf aan de beurs genoteerd.De modeshow in Hotel De L’Europe is een mooie gelegenheid voor Tweka om de nieuwe zomercollectie 2016 te showen. Wat opvalt is dat de kleuren door de jaren heen steeds feller zijn geworden. De collectie bevat bikini’s, tankini’s en badpakken met kleurrijke dessins, verkrijgbaar in cupmaat 36B tot en met 40F, badpakken die corrigerend zijn voor een slanker silhouet en chloorbestendige badmode voor iedereen die vaak zwemt. Ook mannen kunnen bij Tweka terecht. “Met deze verrassende show willen we het merk een nieuwe impuls geven”, zegt marketingmanager Liesbeth Veld na afloop.