Wat dit betekent voor het kleurenpalet? De centrale kleur is gesatureerd rood, een kleur die velen associëren met kracht, passie. Het is ook een politieke kleur – ze komt ook in veel vlaggen terug. Andere kleuren (wit- en grijsnuances) zijn geïnspireerd door bouwmaterialen als staal, beton en natuursteen.Een andere reactie op onze samenleving is het personage van de Muze. “In dit thema staat feminisme centraal. De patriarchie brokkelt verder af, tegelijk is de vrouw op veel plaatsen nog niet gelijkwaardig. Vrouwen pikken dat niet en de jonge generatie noemt zich opnieuw feminist. Ook de moderne man openbaart zich als feminist en draagt de vrouwelijke waarden hoog in het vaandel. Dit feminisme gaat bovendien gepaard met het vervagen van genderdefinities, mensen die zich niet uitsluitend als man of vrouw definiëren”, poneert Francq. “Voor de mode is dit heel interessant: we zien veel ontwerpen die de vrouw een intellectuele, kunstige flair aanmeten, kleren die niet bedoeld zijn om sexy te zijn. Ook niet echt androgyn, maar met een nieuwe invulling van vrouwelijkheid en sensualiteit.

Hetzelfde geldt bij de mannenkledij, waar de conventies van het mannelijke in vraag worden gesteld. Ronde vormen, delicate stoffen en speelse kleuren worden daar het nieuwe normaal. Technologie wordt empathisch en zal ons begrijpen, bijvoorbeeld intelligent textiel dat in verbinding staat met het internet en zo apps en websites van informatie voorziet.”De kleuren bij dit thema zijn koude en warme tinten. De blauwtinten staan voor het intellectuele aspect, de rood- en roze-tinten voor het emotionele en intuïtieve. Zwart, grijs en offwhite dienen als basis, het blauw — een referentie naar Yves Klein en de kunst – als contrast. Zachtgeel en rood dienen als accentkleuren.

De essentie van kleur Mensen onderschatten kleur terwijl het een essentiële factor is de aankoopbeslissing: 85 procent van de mensen noemt kleur de meest bepalende factor. Toch houden bedrijven er (te) weinig rekening mee. Francq heeft er nu een boek over uit, ‘Kleur verkoopt’.FashionUnited en Pexels