Sinds een aantal jaar is moslimmode in opkomst. Steeds meer jonge moslima’s willen modieus gekleed gaan, maar wel volgens de regels van hun geloof. Daar springen steeds meer modeketens op in met speciale collecties en items. Maar diverse Franse mode-iconen en politici vinden het een slechte zaak.Pierre Bergé, weduwnaar van de overleden ontwerper Yves Saint-Laurent, heeft zich stevig uitgelaten over de ontwikkeling dat ontwerpers zich steeds meer richten op islamitische kleding en hoofddoeken. Hij beschuldigt hen van het deelnemen aan ‘slavernij van vrouwen’. “Ik ben verontwaardigd,” zegt hij tegen de Franse radiozender Europe1. “Creatieven zouden niets te maken moeten hebben met de islamitische mode. Ontwerpers zijn er om vrouwen mooier te maken en hen vrijheid te geven, niet om samen te werken met deze dictatuur, waardoor we vrouwen verstoppen en hen een verborgen leven laten leiden,” aldus Bergé. “Neem afstand van het geld en heb een aantal principes,” stelt hij, waarmee hij doelt op de ketens die hebberig inspringen op de trend van moslimvriendelijke mode.

Maar ook Franse ministers hebben zich erover uitgelaten. Laurence Rossignol, de minister van familiezaken en ouderen, stelt in een populair televisieprogramma: “Die bedrijven zeggen dat ze geen enkele manier van leven propageren en dat het elke vrouw vrij staat aan te trekken wat bij haar past. Maar ondertussen onthouden ze zich van elke sociale verantwoordelijkheid en moedigen ze aan dat vrouwen zich moeten bedekken of opgesloten worden.” Ook Nathalie Kosciusko-Morizet, oud-minister van milieu, is niet blij met de trend. “Deze kleding onttrekt het lichaam, het temperament en de originaliteit van vrouwen aan het oog.”

Volgens minister Rossignol gaat het om ‘de sociale controle over de lichamen van vrouwen’. “Wanneer merken investeren in de islamistische modemarkt, schuiven ze de verantwoordelijkheid van zich af en promoten ze vrouwenlichamen die opgesloten worden,” aldus de minister tegen RMC radio. “Je kunt het niet wegzetten als triviaal en onschuldig, grote merken investeren in een markt waarin moslimvrouwen in een situatie worden gezet waarin ze dat moeten dragen.”Hoewel een aantal merken het presenteren als ‘open staan voor nieuwe markten, doelgroepen en culturen’ is het natuurlijk ook een kwestie van business. De wereldwijde markt van moslimmode zal in 2019 naar schatting 500 miljard euro waard zijn. Momenteel isde islamitische modemarkt al zo’n 230 miljard euro waard. Geen wonder dat merken hun kans schoon zien.